Bir işçi haklı bir neden bağlı olmaksızın istifa etmesi durumunda yani keyfi olarak işi bırakması durumunda tazminat hakkını kaybetmektedir. Eğer işçi ihbar süresine uymadan işten ayrılırsa işverene tazminat bile ödeyebilmektedir. Ancak haklı sebeplerden istifa eden ve bunu kanıtlayan işçi; kıdem tazminatı, senelik izin, hafta sonu izni gibi haklarını talep edebilir. Bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için o işyerinde 1 sene boyunca çalışmış olması gerekmektedir.
Bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için aynı işverene bağlı olarak 12 ay boyunca çalışması gerekmektedir. İşçinin keyfi sebeple işten ayrılması sonucunda kıdem tazminatı verilmemektedir. Ancak erkeklerde askerlik durumu, kadınlarda da evlilik durumundan dolayı işten ayrılmaları mecbursa kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. Budurumlarda brüt maaş üzerinden hesaplamalar yapılarak, tazminat alınabilmektedir.
Kıdem tazminatı hesaplaması da işçiler tarafından merak edilmektedir. İşveren, işçinin işe başlama tarihinden işi bırakma gününe kadar tam bir yıl için giydirilmiş brüt ücret ödemek zorundadır. Eğer 1 yıldan fazla sürelerde çalışma sonucu istifa eden kişiler için aynı oran üzerinden ödeme yapılmaktadır. 3.500 lira brüt ücret üzerinden çalışan biri 5 yıllık bir işçi ise ve işten çıkarılması sonucunda 17.500 lira tazminat almaya hak kazanmaktadır. Bu tazminat ücretinin içerisine yol parası, yemek parası, prim gibi tüm yan haklar da tazminat bedeline dahil edilmektedir.