Aşı Yaptıran Vatandaş İçin Uyarı Geldi! Aşı Yapılmadan 3 Gün Önce ve 10 Gün Sonra...

Aşı Yaptıran Vatandaş İçin Uyarı Geldi! Aşı Yapılmadan 3 Gün Önce ve 10 Gün Sonra...
YAYIN TARİHİ: 2.04.2021 14:56:00

Aşılama devam ederken uzmanlardan uyarılar gelmeye devam ediyor. Aşı yaptırmadan önce ve aşıdan sonra yapılması gerekenler nelerdir? Neler yapılmamalı? İşte dikkat edilmesi gereken durumlar...

Aşı uygulamaları Türkiye genelinde tüm hızıyla sürerken sürekli yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor. BioNTech aşısının da Türkiye'ye gelmesi ile vatandaş hangi aşıyı olacağı konusunda araştırmalarını sürdürüyor. BioNTech-Pfizer aşısı ile Sinovac aşısı yaptıran vatandaşlar için aşının ardından yapmaları ve yapmaları gerekenler açıklanmaya devam ediyor. Uzmanlardan aşının ardından dikkat etmeleri gereken durumlar açıklandı...

UZMANLARDAN UYARI, AŞIDAN 3 GÜN ÖNCE VE AŞIDAN 10 GÜN SONRA!

Koronavirüs ile mücadele tüm dünyada devam ediyor. Mücadele de en önemli uygulamalardan aşılama işlemleri de tüm hızıyla sürüyor.  BioNTech-Pfizer aşısı ile Sinovac aşılama yapılırken uzmanlardan, aşıdan önce ve aşıdan sonrası için uyarı geldi. 

Uzmanlar tarafından yapılan uyarılarda, aşının koruyuculuk düzeyi açısından aşı yaptırmadan 3 gün önce ve aşı yaptırdıktan 10 gün sonrasına kadar alkol tüketilmemesi gerektiği uyarısı yapılmaktadır. Bu konuda İngiltere'deki uzmanlar tarafından da, insanlara Koronavirüs aşısı öncesinde ve sonrasında alkol içmekten kaçınmaları gerektiği belirtilmektedir.

BUNU YAPARSANIZ AŞININ FAYDASINI GÖREMEZSİNİZ!

Manchester Üniversitesi'nden İmmünolog Sheena Cruickshank, tarafından da uyarı geldi,  "Aşıya iyi bir yanıt almak için bağışıklık sisteminizin en üst düzeyde çalışması gerekir, bu nedenle aşılanmadan bir gece önce veya aşılandıktan kısa bir süre sonra içiyorsanız, bunun bir faydası olmayacaktır" ifadeleri kullanılmıştır.

"AŞININ ETKİNLİĞİNİ AZALTABİLİR"

Uyarılar gelmeye devam ederken, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Willke Topcu, tarafından da "Aşı yaptırmadan 3 gün öncesinden aşı yaptırdıktan 10 gün sonrasına kadar alkol tüketilmemesi gerekiyor. Aşı yapıldığında vücudun bağışıklık sistemi hücreleri devreye giriyor ve o virüse karşı bağışıklık sağlayan maddeler üretiliyor. İşte bu hücreler, kanda alkol olduğunda olay yerine gidemiyor. Alkol, bağışıklık sistemi hücrelerinin göçünü bozuyor. Dolayısıyla alkol aşının etkinliğini azaltabilir" ifadeleri kullanıldı.


KANIT BULUNMAMAKTADIR!

Rusya'dan bir sağlık yetkilisi ise Sputnik V aşısını yaptıranlara iki ay boyunca alkolden uzak durmaları gerektiği açıklaması yapılmıştır. Bununla beraber, Sputnik V aşısının geliştiricisi Mikrobiyolog Dr. Alexander Gintsburg, daha sonra bu tavsiyenin çok aşırı olduğu açıklamasında bulundu. Resmi Sputnik V hesabından tweet atan Dr. Gintsburg, her enjeksiyonun ardından, üç gün boyunca alkolden uzak durulması gerektiği belirtildi. Gintsburg, bu kılavuzun tüm aşılar için geçerli olduğu açıklaması yapılmıştır.

ABD'de, üç koronavirüs aşısından herhangi birinden önce veya sonra alkol içme konusunda resmi bir hükümet tavsiyesi bulunmamaktadır. Moderna, Pfizer-BioNTech ve Johnson & Johnson aşıları üzerine yapılan araştırmaların sonucunda ise katılımcılardan alkolden kaçınmalarının istenmediği ve deney sonuçlarında da alkol içtikten sonra sorunları olan kişilerden bahsedilmediği açıklaması yapılmıştır. Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson aşıları için FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi)'in de aşılama kılavuzunda alkole herhangi bir atıfta bulunmadığı vurgulanmıştır. Alkolün koronavirüs aşısının etkinliğini etkilediğine veya istenmeyen sağlık etkilerine neden olduğuna dair kanıt bulunmamaktadır. Bu kaspamda, doktorlar, aşı yapıldıktan hemen sonra alkol alınmaması tavsiyesinde bulunmuşlardır.

New York Üniversitesi Langone Health'den Dr. Tania Elliott, aşının ağrı, kas ağrısı, halsizlik yan etkilerinin olabileceği açıklaması yapılırken, "Alkolün yan etkileriyle birlikte kendinizi daha kötü hissetmenize neden olma riski taşıyor" ifadeleri kullanılmıştır.

"48- 72 SAAT BOYUNCA ALINMAMALI"

Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Dr. Jagadeesh Reddy de aynı fikirde olduğu açıklamsında bulunarak, "Bununla ilgili herhangi bir veri bulunmamakla birlikte, aşılamadan sonraki ilk 48-72 saat boyunca alkol alımından kaçınılması veya azaltılması tavsiye edilir" ifadelerini kullandı.

"AŞI SONRASI VÜCUDUNUZA İYİLEŞMESİ İÇİN ZAMAN TANIYIN"

Dr. Tania Elliott, da konu ile ilgili uyarılarda bulunarak"Aşı sonrası vücudunuza iyileşmesi için zaman tanıyın, dinlenmeye ve sıvı almaya odaklanın. Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC)'nin tavsiye ettiği kurallara uymayı unutmayın. Erkekler için iki ve kadınlar için bir içecek olmalı. Alkol tüketimi, Covid-19 aşısına verilen yanıtı etkilemeyecek olsa da, aşırı alkol tüketimi bir dizi başka sağlık nedeni için kötüdür" açıklaması yapılmıştır.

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR