Aşı Önceliğinde Dikkat Çeken Detay: ‘HIV Pozitif’ Kişiler Aşı Önceliğinde Neden Yok?

Aşı Önceliğinde Dikkat Çeken Detay: ‘HIV Pozitif’ Kişiler Aşı Önceliğinde Neden Yok?
YAYIN TARİHİ: 31.03.2021 12:19:00

Koronavirüs tedbirleri devam ederken aşı çalışmaları da etkisini sürdürüyor. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2.Başkanı Eryazğan, risk grubuna HIV pozitif hastaların dahil edilmediğini, aşı sıralamasının gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de Kovid-19'a karşı 14 Ocak'ta başlayan aşılamada yeni bir aşamaya geçildi. Sağlık Bakanlığı'nın aşı takvimine göre, 60 yaş üzeri kişiler ile eşleri için aşılama başladı. Takvime göre, risk grubundaki morbid obez, malign tümörü olan kanser ve diyaliz hastaları, down sendromlular ve immuno supresif tedavi alanlar öncelikli aşı olmak için sisteme tanımlandı. Bu kapsama giren vatandaşlar randevularını alarak itibarıyla aşılarını yaptırmaya başladı.

“SIRALAMANIN KONTROL EDİLMESİ GEREKİYOR”

Aşılanacak risk grubunun içerisinde HIV pozitif hastaların yer almadığını belirten Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan, sıralamanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Grip aşısı sıralamasında da benzer sorunlar yaşandığını söyleyen Eryazğan, şu ifadelere yer verdi:

"Grip aşısı sıralamaları belirlenirken bazen 2-3 hastalığı olan insanlara aşı sırasının çıkmadığını görmüştük. Şimdi de bu sıralamada bazı sıkıntılar görüyoruz. HIV pozitif bir hastamıza aşı sırası verilmezken anjiyo olmuş, stent takılmış Hepatit B'si olan bir hastaya sıra geldiğini görüyoruz. Aslında HIV pozitif hastanın enfeksiyonlar açısından yatkınlığı, Hepatit B'si ve anjiyosu olan hastaya göre çok daha ön planda. O nedenle bu sıralama verilirken enfeksiyona yatkınlık ve virüse maruziyet noktasında daha sıkıntılı olan grubun ön plana çıkması gerekmekte. Bu sıralamanın mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor."

“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EŞLERİ DE AYNI ŞEKİLDE AŞILANMALI”

Eryazğan, 60 yaş ve üzerindeki vatandaşların eşleriyle birlikte aşılandığına dikkat çekerek, benzer uygulamanın sağlık çalışanların sağlıkçı olmayan eşleri için de yapılmasını önerdi. Aile hekimlerine aşılama için misafir hasta kabulünü de eleştiren Eryazğan,  kontrolü sağlayabilmek için kesin kayıtlı hastaların yani sadece o aile hekimine kayıtlı hastaların aşılanması yönündeki önerilerini tekrarladı.

HIV POZİTİF NE DEMEK?

HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) kan veya korunmasız cinsel ilişki sırasında salgılanan vücut sıvılarının enfekte olan kişiden geçmesiyle bağışıklık sisteminin içine yerleşen ve bireyin bağışıklık sistemini zayıflatan bir virüstür. Bu virüs, bağışıklık sisteminin savunma mekanizmasının temelini oluşturan CD4 hücrelerini parçalayarak bağışıklık sistemini zaman içerisinde zayıflatır. Bağışıklığı zayıflayan birey zaman içerisinde enfeksiyon ve hastalıklarla mücadele yeteneğini kaybeder ve vücut, tehlikelere karşı savunmasız kalır. HIV POZİTİF (HIV +) de kanında HIV bulunan kişilere verilen addır.


HIV BELİRTİLERİ NELER?

HIV, kendini pek çok farklı belirtiyle gösterebilir. Bu belirtiler kişiden kişiye ve hastalığın hangi aşamada olduğuna göre değişiklik gösterebilir. HIV enfeksiyonundan sonra iki ila dört hafta arasında bireylerin üçte ikisinde gribal enfeksiyon belirtileri görülebilir. Bu, vücudun HIV enfeksiyonuna karşı geliştirdiği doğal bir tepkidir.

o    Ateş
o    Titreme
o    İsilik
o    Gece terlemesi
o    Kas ağrısı
o    Boğaz ağrısı
o    Yorgunluk
o    Şişmiş lenf düğümleri
o    Ağız ülseri (aft)

HIV HANGİ YOLLARLA BULAŞIR?

Korunmasız Cinsel İlişki Yoluyla: Kanında HIV taşıyan bir birey ile korunmasız (kondomsuz) cinsel (özellikle vajinal ve anal) ilişkiye girilmesi hâlinde virüs bulaşabilir.

Kan ve Doku Nakli Yoluyla: Kanında HIV taşıyan kişilerden alınan kan ürünlerinden, yapılan kan ve organ nakillerinden, iyi dezenfekte edilmemiş cerrahi malzemelerden, kesici ve delici aletlerin kullanımından ve ortak kullanılan enjektörler aracılığıyla HIV bulaşabilir.

Anneden Bebeğe: HIV hamilelik sürecinde, doğum esnasında ve emzirme yoluyla HIV virüsü anneden bebeğe geçebilir.

Açık Yara Yoluyla: HIV virüsü taşıyan birinde görülen açık yaraya (kanama) temas edilmesi hâlinde virüs bulaşabilir.

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR