Araştırmalara Göre Sinovac Aşısının Kadınlarda Etkisi Daha Yüksek! Erkeklerde ise...

Araştırmalara Göre Sinovac Aşısının Kadınlarda Etkisi Daha Yüksek! Erkeklerde ise...
YAYIN TARİHİ: 5.04.2021 21:19:00

MCBÜ'den yapılan açıklamaya göre, Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları, Halk Sağlığı ve Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim elemanları tarafından yapılan araştırmaların detayları açıklandı. Kadınlar da ve erkeklerde etkileri...

Son alınan verilere göre Çin’den ithal edilen ve bir süredir uygulanmaya devam eden, Sinovac firmasının ürettiği bir aşı olan Coronavac, aşısı ile ilgili yapılan araştırmaların sonuçları gelmeye devam ediyor.

Uygulamalar devam ederken yeni açıklamlar gelmeye devam ediyor. Bu kapsamda, Celal Bayar Üniversitesi tarafından yapılan araştırmasına göre Sinovac, ilk doz sonrası kadınlarda ve erkeklerde alınan veriler açıklandı. İşte detaylar...

SİNOVAC AŞISI KADINLARDA VE ERKEKLERDE?

Manisa Celal Bayar Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalara göre, Sinovac aşısı ile ilgili olarak, bağışıklık yanıtına ilişkin yaptığı araştırma sonuçlarına göre, aşının yapılan ikinci doz sonrasında kadınlarda %99,2, erkeklerde %95,7 bağışıklık sağladığı açıklaması yapılmıştır.

MCBÜ'den yapılan açıklamaya göre, Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları, Halk Sağlığı ve Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim elemanları tarafından yapılan araştırmalara göre, 11 Ocak 2021-18 Mart 2021 tarihlerinde, MCBÜ Hastanesinde yapılan gönüllü 1053 sağlık çalışanı üzerinde  gerçekleştirilen araştırmalarda, "SARS CoV-2 İnaktif (Sinovac-Coronavac) Aşısının Bağışıklık Yanıtı" başlıklı bilimsel çalışma yapılmıştır.


Türkiye’de geniş ölçekte kullanılan SARS-CoV-2 inaktif Sinovac (Coronavac) aşısının antikor oluşturma yetkinliği konusunda yapılan çalışmaların sonucunda, Türkiye'de açıklanan ilk sonuçlarına göre kapsamlı çalışmalardan biri olmuştur.

Uygulanan aşının birinci doz uygulamasında, yapılan araştırmaya göre, en az 28 gün sonra bağışıklık yüzdesi 25,3 olarak tespit edilirken, ikinci dozdan en az 28 gün sonra nötralizan kantitatif (niceliksel) testi bağışıklığı %97,92, kalitatif (niteliksel) testi bağışıklığı %97,79 olarak tespit edilmiştir.

"KADINLARDA DAHA YÜKSEK AŞI BAĞIŞIKLIK YANITI"

Konu ile ilgili olarak yapılan çalışma kapsamında cinsiyet gruplarında gerçekleştirilen incelemelerin sonuçlarına göre ise söz konusu aşının kadınlarda daha etkili antikor ürettiği tespit edilmiştir.  Yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verilmiştir;

"Her iki cinsiyette de yeterli yüzdede bağışıklık sağlanmakla birlikte kadınlarda, erkeklere göre anlamlı düzeyde daha yüksek aşı bağışıklık yanıtı elde edilmiştir. Etkili antikor yanıtı, birinci aşı sonrası kadınlarda yüzde 29,5, erkeklerde yüzde 18,6 olurken, ikinci aşı sonrası kadınlarda yüzde 99,2, erkeklerde ise yüzde 95,7 olarak saptandı. Bu sonuçlar, ülkemizde ağırlıklı olarak uygulanan COVID-19 inaktif (Sinovac-Coronavac) aşısının bağışıklık etkinliğinin yüksek ve yeterli olduğunu göstermektedir. Ancak antikor düzeylerinin yeterliliği kişinin tam olarak bu hastalıktan güvenle korunduğunu garanti etmez. Kişisel korunma önlemleri hiç taviz verilmeden sürdürülmelidir. Bu araştırmanın sonuçları arasında yer alan, bilimsel toplantılarda ve hakemli bilimsel dergilerde ayrıca yayınlanacak olan istenmeyen aşı yan etkileri, kabul edilebilir sınırlar içindedir." açıklaması yapılmıştır.

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR