26 Aralık EYT'De Son Dakika Haberi: Hükümet Adım Attı! EYT'Lilere Maaş ve 48 Yaş Formülü Geldi

26 Aralık EYT'De Son Dakika Haberi: Hükümet Adım Attı! EYT'Lilere Maaş ve 48 Yaş Formülü Geldi
YAYIN TARİHİ: 26.12.2021 13:06:00

Emeklilikte yaşa takılanlar hükümetin EYT konusunda adım atmasını bekliyor. Bu anlamda baktığımız zaman memur ve emekliye yapılacak zamlardan sonra EYT yasasının geçmesi bekleniyor. Bir başka deyişle EYT sorununa kapılar kapatılmadı. EYT planlaması bağlamında kritik olan şey 3600 ek gösterge diyebiliriz. EYT yasası çıkmadan önce 3600 ek gösterge de tamamlanacak. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklama sonrasında EYT'li vatandaşlara bilindiği gibi kapılar kapanmıştı. Fakat sonra EYT sorunu tekrar gündem de yer tuttu. Cumhurbaşkanı’nın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatının bağlamında çalışmalara başlandı. Şu anda 48 yaş ölçütü üstünde duruluyor. Bu formül ise daha önce hiç dillendirilmemişti. 


EYT'DE 48 YAŞ ŞARTI KONULACAK


Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) bağlamında çalışma başlatmıştı. Ankara kulislerinden edinilen bilgiler ışığında 
48 yaş altında kimsenin EYT kapsamında emekli olmasının olası olamayacağı belirtildi.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?


6 milyon vatandaşın emekliliğini direkt olarak etkileyen EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 tarihinden önceki sigorta koşullarını yerine getiren, prim günü kriterini ve ödemesini sağlayanların yaşa takılmaksınız emekli olması halini ifade ediyor.

8 Eylül 1999'da yürürlüğe giren 4447 sayılı yasa ile emekli olmak amacıyla aranan sigortalılık zamanı (erkek amacıyla 25, bayan amacıyla 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş koşulu (bayan amacıyla 58, erkek amacıyla 60 yaş) getirildi. 

EYT BEKLEYENLERİN YAŞ ORTALAMASI KAÇ?


Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak ifade edilen grubun yaş ortalamasının aşağı yukarı 48-49 bandında bulunduğu biliniyor.




EMEKLİYE DE SEYYANEN ZAM MÜJDESİ 

Seyyanen zam bağlamında düşük maaş alan emeklilere zam yapılabilir. Milletvekilleri sahada yaptıkları çalışmalarda en fazla karşılaştıkları talepler arasında emekli maaşları olduğunu dile getiriyordu. Bu konuda hazırlanan raporlar sunulmuştu. 2.000 TL'nin altında maaş alan emeklilere seyyanen zam yapılması sözlü olarak dillendirilmeye başlandı. 
 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR