2022 Memur Maaş Hesaplama, Sözleşmeli, Emekli, Asker Maaşı! Hangi Memur Kaç Para Zamlı Maaş Alacak?

2022 Memur Maaş Hesaplama, Sözleşmeli, Emekli, Asker Maaşı! Hangi Memur Kaç Para Zamlı Maaş Alacak?
YAYIN TARİHİ: 6.12.2021 22:33:00

Milyonlarca memur için bugün yapılan zam açıklaması sonrasında 'memur maaşı zammı nasıl hesaplanır? ' Sorusu gündemin ilk sırasında yer alıyor.  2022 yılı için memurların beklentisi oldukça yüksekti bunun nedeni ise yüksek enflasyon oranları ve memurların geçinememesi olarak gösteriliyordu. Peki, memur zammı ne kadar olacak? İşte, memur ve emekli maaşı hesaplama bilgileri....

Milyonlarca memur için son dakika haberi bugün gelmişti. Bu anlamda memur ve memur emeklileri için maaşlara yüzde 30 ve 35 oranında zam yapılacağı açıklandı. Bu zam oranı kümülatif artış oranı ve enflasyon artış oranları dikkate alınarak açıklandı. Enflasyon oranındaki yükseliş arttıkça memur ve emeklinin yılbaşında alacağı maaşa da enflasyon farkı gelmiş olacak. Peki, memur zammı ne kadar olacak? İşte, 2022 memur maaş hesaplama, sözleşmeli, emekli, asker maaşı! Hangi memur kaç para zamlı maaş alacak?



ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA GELDİ

"Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 30 ile yüzde 35 arasında değişen kümülatif artış oranları ile enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı. 3600 ek gösterge meselesi vaat olmaktan çıkarılarak toplu sözleşme maddesi haline getirildi.

Son dönemde kurda yaşanan hareketlilikten kaynaklanan ekonomik dalgalanmalar dolayısıyla toplu sözleşmenin ilgili maddelerinde güncellemeye gerek duyulmuştur. Ancak bu düzenlemeleri hayata geçirirken demokratik bir müessese olan toplu sözleşmenin zaafa uğraması da kabul edilemez.

Bu nedenle yetkili konfederasyon ve sendikalarımızla yaptığımız görüşme sonucunda kamu çalışanlarımızın alım gücünü yükseltmek için toplu sözleşmemizde yer alan enflasyon farkını da dikkate alarak bir sosyal koruma çalışmasını kapsamlı hale getirmeyi ek protokol olarak değerlendireceğiz.

Söz konusu çalışma, sadece doktorları değil bütün sağlık personelini gözeten, bununla da sınırlı kalmayıp tüm kamu personelimizi kapsayacak şekilde enflasyon farkının üzerinde bir sosyal refah düzenlemesi olarak yapılacaktır.


Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzün arkasında durarak, ekonomideki dalgalanmaların kamu çalışanlarımız üzerindeki etkisini bertaraf edecek bu düzenlemeyi en kısa sürede tamamlamak için çalışmalarımız devam etmektedir."


MEMURLAR İÇİN 1000 LİRA EK ZAM İSTEĞİ GELDİ

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, alım gücünü yükseltmek için memur ve memur emekli aylıklarına 1000 lira ek zam ve yüzde 3 refah payı verilmesini talep etti.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, yaptığı açıklamada, 5. Dönem Toplu Sözleşmesiyle memur ve memur emeklilerinin maaşlarına geçen yıl yüzde 4 4, bu yıl ise yüzde 3 3 zam yapıldığını anımsattı. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun karar verdiği bu sözleşmeyle memur ve memur emeklilerin maddi kayıplara uğradığını ifade eden Kahveci, şöyle konuştu:

"Bu dönemde TÜİK'in belirlediği yıllık enflasyon ortalama yüzde 14,6 olsa da çeşitli mal ve hizmetler yaklaşık yüzde 28, ulaştırma yüzde 21, gıda yüzde 20, ev eşyası yüzde 18, sağlık harcamaları yüzde 16 oranında zamlandı. Memur maaşları yıllık ortalama 463 lira artarken, aynı dönemde dört kişilik ailenin insanca yaşamak için vazgeçemeyeceği zorunlu harcamaları 965 lira yükseldi. Hal böyle olunca memur ve emeklilerimizin alım gücü yıldan yıla azalıyor. Aile bütçesindeki açık her gün biraz daha büyüyor."


KÜMÜLATİF NE DEMEKTİR?

Kümülatif sözcük manası olarak ”toplu ya da birikmiş” manasına gelir. Ekonomide kullanıldığında ise toplanarak gelen manası verir. Bu terim gelir matrahı bölümünde sarfedilen bir ibaredir. Normalde bir işe girdiğinizde işveren ile brüt ücret üzerinden bir maaş konuşması yapılır. Brüt ücret bireyin net maaşına SGK primleri, işsizlik primleri, gelir vergisi ve damga vergisinin eklenmesi ile meydana çıkar. Daha yalın biçimi ile devlet doğrultusundan primler ve vergiler kesildikten sonra elinize kalan para demektir. Brüt ücret üzerinden %14 SGK primleri, %1 işsizlik primi, %0,759 damga vergisi kesilir. SGK primleri,  işsizlik primi çıkarıldığında ise kalan maaş vergi dilimi dahilinde gelir vergisi uygulanır.

2022 MEMUR MAAŞ HESAPLAMA- SÖZLEŞMELİ, EMEKLİ VE ASKER MAAŞI HESAPLAMA 



 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR