2022 EYT Sırrı Basına Sızdırıldı! EYT Kimleri Kapsıyor? EYT Son Dakika Son Durum! 50 Yaş Şartı...

2022 EYT Sırrı Basına Sızdırıldı! EYT Kimleri Kapsıyor? EYT Son Dakika Son Durum! 50 Yaş Şartı...
YAYIN TARİHİ: 6.11.2021 09:42:00

​EYT son dakika haberleri, EYT kimleri kapsıyor? EYT ne zaman çıkacak? EYT Meclise geldi mi? Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) amacıyla formül arayışı devam eder iken masadaki modeller merak ediliyor. Mağduriyeti bitirecek bir formül üstünde durulurken, polis, hemşire, doktor, öğretmen gibi bir çok meslek gruplarında tespit edilen yıpranmanın genişletilmesi gündemde yer alıyor. Peki EYT kimleri kapsıyor? EYT ne zaman çıkacak? EYT Meclise geldi mi? Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) haberleri.

EYT son dakika haberleri gündemde. 2022 yılı EYT sırları basına sızdı. EYT yani erken emeklilikte yaşa takılanlar son günlerde baya gündem olmuş durumda. Bu anlamda Ak Parti seçim yatırımı olarak EYT ile ilgili adımlar atabilir. Bilindiği gibi ülkemizde 7 milyon EYT'li bulunmakta. Peki EYT kimleri kapsıyor? EYT ne zaman çıkacak? EYT Meclise geldi mi? Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) haberleri... 




EYT ile alakalı son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor.

Prim günü doldurup fakat yaş şartını sağlamayanların beklediği EYT ile alakalı yasanın çıkıp çıkmayacağı merak edilirken bir yandan da masaki formüller ilgi çekiyor.  EYT amacıyla Almanya ve Finlandiya modelleri üstünde duruluyor. Bu iki ülkenin uyguladığı formüle göre belli bir yaş kriterini gerçekleştiren sigortalıya emekliliğine kaç sene kalmışsa her sene belli oranda kesinti yapılarak emeklilik sağlanıyor. 

EYT'DE KRİTİK 50 YAŞ ŞARTI

2022 EYT planlamasına dair ise birtakım bulgular basında yer aldı. 
AK Parti'nin üstünde çalıştığı iddia edilen edilen planlamaye göre kritik yaş 50 olacak. 
EYT planlamasi çıksa bile 50 yaşından evvelce kimse emekli olamayacak. 50 yaş sınırı planlama olursa yaş sınırı olarak yapılabilecek fakat bu sınırın değişmesi ihtimalide bulunuyor. 



ALMANYA VE FİNLANDİYA MODELLERİ NEDİR?


EYT amacıyla Almanya ve Finlandiya modelleri de inceleniyor. Belli bir yaş kriterini gerçekleştiren sigortalıya emekliliğine kaç sene kalmışsa her sene belli oranda kesinti yapılarak emekli olma olanağı sunuluyor.

Emekli yaşına gelindiğinde ise vatandaş maaşını tam alıyor. Almanya'da kesinti seviyesi senelik yüzde 2. EYT'liler prim ve sigortalık sürelerini tamamlayan fakat yaş kriterini nedeniyle emekli olamayanlardan oluşuyor.

2008 senesinde oluşturulan yeni planlama ile bayanların ve erkekler arasında prim gün adedi 7200'e yükseltilirken, emeklilik yaşın erkeklerde 60, bayanlarda ise 58 oldu.

Yasa çıkmadan evvelce bu tarihten evvelce sigorta koşullarını yerine getiren, prim günü kriterini ve ödemesini sağlayanlar yaşa takılmaksınız emekli olabiliyordu.

Bu tarihten sonra ise emekli olmak amacıyla şartlar değişmiş, sigortalılık zamanı, pirim ödeme ve yaş şartının sağlama şartı getirilmişti.

Yine bu yasa kapsamında emekli olmak amacıyla aranan sigortalılık zamanı erkekler amacıyla 25, bayanlar amacıyla 20 yıl, prim ödeme hem bayan hem de erkekler amacıyla 5000 bin yaş ise bayan amacıyla 58, erkek amacıyla 60 idi.

Yaş ölçütü getirilmeden evvelce 20 yaşında sigortalı olan bir bayan 40 yaşında bir erkek ise 45 yaşında emekli olabiliyordu.

 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR