1 Haziran'dan Sonra Neler Yaşanacak? Vatandaşlara Önemli Uyarılar Geliyor!

1 Haziran'dan Sonra Neler Yaşanacak? Vatandaşlara Önemli Uyarılar Geliyor!
YAYIN TARİHİ: 17.05.2021 18:16:00

Tam kapanma sona erdi. Kademeli normalleşme süreci başladı. Bazı kısımlar açılırken 1 Haziran sonrasında da kademeli normalleşme devam edecek. 1 Haziran'dan sonra neler olacak?

Türkiye tam kapanma sürecini başarılı bir şekilde geçirmesinin ardından normalleşme takvimi açıklandı. Normalleşme takvimine kademeli olarak geçildi. Yapılan açıklamaya göre kademeli normalleşmede birçok kısıtlama 1 Hazirana kadar devam ederken, Haziranla beraber kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması beklenmektedir. 1 Haziran 2021 tarihinden sonra nasıl bir yol izleneceği merak edilirken, koronavirüs aşı sırası gelmesine rağmen aşı olmayanların hangi kısıtlamalarla karşı karşıya kalacağı en çok merak edilenler arasında. Bu kapsamda Prof. Dr. Vefik Arıca, tarafından önemli açıklamalar geldi.

"BU VERİLERE BAKTIĞIMIZDA TAM KAPANMA ÇOK İŞE YARADI"

Prof. Dr. Vefik Arıca, tam kapanma sürecinin koronavirüs vaka sayıları üzerindeki etkisi ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunarak,  "17 günlük tam kapanma sonrası hedefe tam olarak olmasa da kısmi olarak ulaştık. Bu süreç içinde vaka/test pozitiflik oranı %20'lere yaklaşmışken şuan %5.2, günlük hasta sayımız 22 Marttan sonra ilk defa 1.000'nin altına indi, ölüm sayıları saatlik 20'den şuan saatlik 9.3 kişiye düştü. 1 Mayıstan bu yana aktif vaka sayımız %68, ağır hasta sayımız ise %27 azaldı. Bu verilere baktığımızda tam kapanma çok işe yaradı." açıklamasında bulundu.

"SALGIN BİTMİŞ DEĞİL"

Prof. Dr. Vefik Arıca, tam kapanma sürecinin ardından, rehavete kapılırsak riskin artabileceğini belirterek, salgının henüz bitmediğine vurgu yapılarak şu açıklamalarda bulundu; "Salgın bitmiş değil rehavete kapılmamalıyız. Çünkü, son 7 gün içinde Türkiye'deki toplam vaka sayısı 90.721 ve buna göre 100 bin nüfusa oranladığımızda ülkemizde 100 bin nüfus başına haftalık vaka sayısı 109 olarak gerçekleşti. 100 üzerindeki haftalık vaka sayıları bizim için kırmızı renk yani çok yüksek riskli durum halen devam ediyor maalesef." ifadelerini kullandı.

"AŞI SIRASI GELEN TEREDDÜTSÜZ BİR ŞEKİLDE AŞILANMALIDIR"

Prof. Dr. Vefik Arıca, değerlendirmelerine devam ederken, "Şu an geldiğimiz nokta Mart başındaki sayılara ulaşmış durumdayız. Ancak bizi bekleyen tehlike ne? 1 Mart itibariyle vaka sayıları 10 binlerin altına düşünce ki vaka sayısı 9 bin civarıydı, ondan sonra bir normalleşme süreci başladı ve maalesef ki sonrasında vaka sayıları artarak en son 14 Nisan'da yani yaklaşık 45 gün içinde 3.zirvemizi 62 bin vaka sayısı ile yani 7 kat vaka artışı ve ölümlerin de 2.5 kat artışı ile yaşadık." Diyen Prof. Dr. Vefik Arıca, şöyle devam etti; "Bu nedenle 4.zirvemizi yaşamamız için normalleşmeyi akıllı ve temkinli bir normalleşme ile gerçekleştirmek zorundayız. Bundan da önemlisi Covid-19 aşılanma hızımızı arttırmalı ve aşı sırası gelen tereddütsüz bir şekilde aşılanmalıdır." ifadelerini kullandı.

İller arası ve ülkeler arası geçişi önlemenin de önemine vurgu yaparak, "Yaklaşık 1 ay önce aktif vaka sayımız 500 bin civarında iken şu an aktif vaka sayımız 125 binlerde. Asıl şu an salgını devam ettiren ve bizler için büyük risk olan aktif vaka sayısının kontrol altına alınması ve iller arası hatta ülkeler arası geçişi önlemekle olacaktır." açıklamasında bulundu.


"RAHAT BİR YAZ BİZİ BEKLİYOR"

"Haziran sonu itibariyle 40 milyon kişinin aşılanması hedefleniyor. Aşı çeşidinin ve sayısının artmasıyla haziran sonu gibi de planlanan yüksek aşılanma sayısı, tedbirlere tam uyum olması ile Temmuz ayı itibariyle rahat bir yaz bizi bekliyor olacak.

"Bugüne kadar dünya toplam 1.4 milyar Covid-19 aşısı oldu. Aşılama sırası gelmesine rağmen aşılanmayanlar veya koronavirüs varlığına inanmayanlar aşılamayı ve tedbirleri göz ardı eden Brezilya ve Hindistan ülkelerine bakmalıdır. Brezilya ve Hindistan tüm dünya ülkelerine bu nedenle büyük bir ders olmuştur. Bu nedenle Pandemiyi bitirecek aşılanmanın adil ve eşit bir şekilde he üretilmesi hem dağıtılması için mutlaka aşı fikri mülkiyet hakkı geçici bir süreliğe feragat edilmelidir." açıklamasında bulundu.

"BAZI FİRMALARA İŞ BAŞVURUSU ESNASINDA.."

Prof. Dr. Vefik Arıca,açıklamalarına devam ederken, "Önümüzdeki günlerde veya haftalarda özellikle Avrupa'da bazı ülkeler ve ülkemiz dahil; ülkeler arası geçişlerde daha sonrasında ise iller arası geçişte, çocuk aşılama başladığı zaman özellikle özel okul kayıtlarında, bazı ticari veya mesleki anlaşmalarda, bazı kurumsal firmalara iş başvurusu esnasında Covid-19 aşı kartı istenecektir." açıklamasında bulundu.

"1 HAZİRAN'DAN SONRA NELER YAŞANACAK"

"1 Haziran itibariyle vaka sayısının 10 bin altında özellikle en az 5 gün sürmesi halinde özellikle kafeterya, Restorant, spor salonları gibi işyerleri açılabilir. Okulların açılması tekrar gündeme gelebilir. Saat kısıtlamaları gevşetilebilir." Diyen Prof. Dr. Vefik Arıca, şöyle konuştu; "Bizi asıl rahatlatacak vaka sayılarının 5 bin sayısının altına hatta üçlü rakamlara inmesi ve en az 5 gün bu seyri devam ettirmesi olacaktır. Ancak önümüzdeki günlerde vaka sayılarında dalgalanmalar bekliyoruz. Birkaç gün 10 bin sayılarının altına indikten sonra vaka sayıları dalgalanma şeklinde tekrar 10 binin üstüne hatta bazı günlerde 15 bini geçebilir." ifadeleri kullanıldı.

"TÜM STAD RİSK ALTINDA OLACAKTI"

Prof. Dr. Vefik Arıca, maçların seyircili oynanacağı hakkında değerlendirmeler yaparak, "Türkiye Kupası'nda final mücadelesinde Antalyaspor ile Beşiktaş maçının seyircili oynanacağı daha önceden açıklanan maça, taraftar alınmayacağı duyuruldu. Üçte bir oranda seyircili oynanacağı önceden duyurulan maçta 7 bin seyirci olacaktı. Tüm tedbirler alınsa bile bir kişinin Hindistan mutasyonu olması durumunda tüm stad risk altında olacaktı. Özellikle stad içinde kişisel kurallara bazı anlarda uyulamayacağı için TFF nin ısrarlı bir şekilde maçları seyircili oynatma kararından tekrar vazgeçmesi biz bilim insanlarını sevindirdi." ifadelerini kullandı.

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR